Care este fructul care îți face pielea mai frumoasă, în sezonul rece. Fructul este considerat vedeta toamnei și este folosit și ca décor pentru Halloween.
Ați ghicit, este vorba despre dovleac, un fruct foarte nutritiv, nu doar gustos. El conține din belșug vitamina A, mai ales beta-caroten, luteină, vitamina B, C, E, potasiu, zinc și multe alte minerale.
De asemenea, el oferă și foarte mulți antioxidanți, cunoscuți pentru beneficiile sale în reducerea stresului oxidativ, întârziind îmbătrânirea și protejând împotriva mai multor boli.
Dacă îl consume cu regularitate, îți ajuți sistemul imunitar, îți protejezi vederea, iar pielea devine mai frumoasă și șansele de a te îmbolnăvi scad.
Există mai multe tipuri de dovleac, iar plăcintarul este cel mai popular de la noi și cel mai dulce. Se recunoaște după forma alungită și are coaja mai subțire, portocalie cu puțin verzui, și are cea mai mare cantitate de miez. Este ideal pentru plăcinte, dar și supe și creme.
Bostanul clasic este ușor turtit, portocaliu, și este bun atât pentru preparatele dulci, cât și pentru mâncare. Dovleacul ghindă are coaja verde cu portocaliu, miezul este portocaliu intens și este ideal de copt, eventual combinate cu miere și alte ingredient pentru beneficiile nutritive.
Ca să te asiguri că alegi dovleacul perfect, trebuie să verifici să nu aibă zgârieturi sau lovituri, să aibă coada măcar puțin verde, fapt care înseamnă că este proaspăt cules și să sune a gol când îl bați. Acest lucru înseamnă că este copt bine.
Dacă dovleacul este prea mare, el se porționează și se pune în congelator, fie copt sau fiert, fie crud, bucăți sau răzuit. Se poate păstra dovleacul copt, cuburi sau piure până la 7 zile în frigider, dacă se depozitează într-o caserolă sau un borcan de sticlă, închise etanș.
Dacă vrei să păstreazi dovleacul întreg, este nevoie de un spațiu întunecat și răcoros, ferit de îngheț sau de razele soarelui.
CITEȘTE ȘI: